Intestinální mikrobiom, strava a kolorektální karcinom

 

Náš intestinální mikrobiom, by mohl prostřednictvím stravy ovlivnit riziko vývoje některých typů kolorektálního karcinomu.

To je to, co vyplynulo z výzkumu, který vedl Shuji Ogino z Harvard Medical School of Boston a publikoval v časopise JAMA Oncology.

Studie na téma střevní bakterie v kolorektálním karcinomu

Studie se zaměřila na střevní bakterii nazývanou Fusobacterium nucleatum, která se podle některých studií zdá být zapletena do patogeneze kolorektálního karcinomu.

Ve skutečnosti se zdá, že tato bakterie se ve větším množství vyskytuje u pacientů s tímto nádorem.
A nejen to, zdá se, že také aktivuje proliferaci buněk a moduluje imunitní odpověď.

U kolorektálního karcinomu by neměla být výživa podceňována

Podle některých studií je strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné cereálie spojena s nižším rizikem vzniku tohoto druhu rakoviny.

Strava bohatá na červené maso, rafinované obiloviny a sladké nápoje na druhé straně se zdá být schopna vyvolat zánětlivý stav, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Počáteční hypotéza pro zahájení studie

Pro zahájení studie tudíž výzkumníci začali vycházet z hypotézy, že negativní vztah mezi stravou bohatou na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny a riziko kolorektálního karcinomu by mohl být více patrný u forem rakoviny charakterizované vysokými hladinami Fusobacterium nucleatum.

Podrobnosti studie

Bylo analyzováno téměř 140 tisíc jedinců, u nichž bylo zjištěno asi 1000 případů kolorektálního karcinomu, vyšetřených při pátrání po střevních bakteriích.

Vliv ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin? Výsledky

Ukázalo se, že strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny je spojena s nižším rizikem vzniku rakoviny způsobené touto bakterií. Výhody stravy se zdají být částečně způsobeny změnou intestinálního mikrobiomu.

Mikrobiom, strava a rakovina

Ačkoli byla studována pouze jedna bakterie, může mít potenciální úlohu střevní mikroflóra při zprostředkování komplexní souvislosti mezi vývojem stravy a kolorektálního karcinomu.

 

Máme pro Vás a Vaše střeva skvělý a účinný produkt PROBIT

Přijďte k nám, ukážeme Vám cestu ke zdraví bez limitu.

 

Příště: Shuji Ogino z Harvard Medical School of Boston a jeho studie na toto téma.

Zdroj článku naleznete: zde

 

Komentáře